Naleśniki Dukana

Naleśniki w wielu opcjach już gościły na moim stole, a ten przepis jest najlepszy z wszystkich bez serowych przepisów jakie testowaliśmy. Jest to doskonale danie pod wieloma względami, dobre na obiad, kolacje czy śniadanie. Mozna zabierać je na pikniki czy w podroż. Sa świetnym podkladem do zapiekanek, tortilek czy tez lasagne !

Składniki 4 naleśniki:

  • 2 jaja (opcjonalnie 1 jajo i 1 białko)
  • 1 łyżka maizeny
  • pół szklanki mleka
  • szczypta soli

Zmiksować wszystkie składniki. Ciasto jest rzadkie ale nie przeszkadza to w uzyskaniu cieniutkich naleśniczków. Mase wylewać na rozgrzana patelnie teflonową, jeśli widzimy ze masa już jest ścięta a brzegu odchodzą od teflonu – przewracać i jeszcze chwilkę podsmazac.



There are 9 comments

Add yours
  1. Gość: Milolcia, evdo-78-30-98-2.subscribers.sferia.net

    ja dzisiaj zrobiłam naleśniczki zupełnie nie Dukanowe…ale miałam na nie taką ochotę, że nie mogłam sobie odmówić…gratuluję wytrwałości :)


Dodaj komentarz

%d bloggers like this: